Sunday, November 22, 2009

La pantera

Vuelves a mi vida
sigilosa como una pantera.
Vuelves de la selva
dónde creíste que los tamarindos y las acacias
te protegerían.
De una selva en la que devoraste
a cientos de criaturas inválidas.
Pero hoy a mí
solamente me lames, silenciosamente, la mano,
y me miras con esos ojos fríos:
mustios y fríos.

Επιστρέφεις στη ζωή μου
αθόρυβη σαν πάνθηρας.
Επιστρέφεις από τη ζούγκλα εκείνη
που πίστευες ότι οι οξυφοίνικες και οι ακακίες
θα σε προστάτευαν.
Από μια ζούγκλα που μέσα της κατασπάραξες
εκατοντάδες ανάπηρα πλάσματα.
Αλλά σήμερα, εμένα
μόνο μου γλείφεις ήσυχα το χέρι,
και με κοιτάζεις με αυτά τα κρύα μάτια:
τα μαραμένα και κρύα.
(μτφ. ξι.)

Του πολύ καλού μου φίλου, ισπανού ποιητή και φιλέλληνα César Fernández Sánchez.
Υπόσχομαι να πω δυο λόγια για αυτόν και για το ποιητικό του έργο, σε αυτή την ίδια ανάρτηση.

Escrito por mi muy querido amigo, poeta español y amante de lo griego César Fernández Sánchez.
Prometo deciros unas pocas palabras acerca de él y de su obra poética, en este mismo post.

Να έχουμε μια πολύ καλή εβδομάδα όλοι:))
ξι.

Un CV y unos comentarios: César Fernández nació en Madrid en 1957. Violinista frustrado (César, me temo que tengo unas dudas sobre lo ya mencionado: un poeta es al mismo tiempo un músico, ¿no?), probó fortuna con las leyes. Logró licenciarse en Derecho, pero su alto sentido de la responsibilidad y su deseo de no provocar ninguna alarma social le llevaron a desistir de ejercer tan delicada actividad (por esa razón exacta, lo habrías conseguido perfecto como abogado;): ningún mal tío estaría vivo:P). Parte de su tiempo de ocio lo dedica a la composición poética y al estudio de la lengua griega. Su agitada vida sentimental es la que le ha proporcionado el magisterio en una materia de la que, salvo Corín Tellado y tres más, nadie entiende: el amor (el ...¿qué?). Hasta la fecha tiene escritos los libros: "Veinte sonetos coquetos y un prólogo desesperado", un innegable éxito editorial, y "El amor tiene sentido".
(y además, es esta misma agitada vida sentimental mía que me hace gustar y disfrutar de tu poesía...)
Señoras y Señores: Por favor, Disfruten...

Monday, November 16, 2009

Another Day

Έκαψα όλα τα σπίρτα που είχα φυλάξει για την αγάπη.

Ya he gastado todas las cerillas que había guardado para el amor.

Καλή εβδομάδα σε όλους.:).
ξι.
--

Wednesday, November 11, 2009

Industry

Hello,
I' ve been checking my e-mails and I' ve just come across this:

New World Order,
Global Government,
Total World Domination,
Forced sterilization for population control,
Multi-Billion Dollar Industry...
and so much more. Really interesting to watch this video; and in case it's true -that I'm afraid so- the thing is getting even more interesting and -mostly- even more serious.

Have a nice afternoon, all.
ξι.

Monday, November 9, 2009Gutt og jente.
Jeg elsker deg.
Jeg savner deg.
...
ξι.

ru


Το βόρειο μέρος της χώρας είναι γνωστό και σαν Γη του Ήλιου του Μεσονυκτίου. Οι περιοχές αυτές έχουν αρκετά μεγάλο Γεωγραφικό Πλάτος και βρίσκονται εντός του Αρκτικού κύκλου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το Καλοκαίρι ο Ήλιος να μη δύει ποτέ, ενώ το Χειμώνα η περιοχή να παραμένει στο σκοτάδι σχεδόν όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο βορειότερο κομμάτι της χώρας βρίσκεται ένα μικρό νησί με το όνομα Μαγκερόγια, το οποίο συνδέεται υποθαλάσσια με τούνελ με το υπόλοιπο τμήμα της χώρας. Εκεί βρίσκεται το Βόρειο Ακρωτήριο, το βορειότερο χερσαίο άκρο της Ευρώπης.
La parte norte del país es también conocida como la Tierra del Sol de Medianoche. Estas áreas tienen una latitud bastante grande y se encuentran dentro del Círculo Polar Ártico. Esto tiene como consecuencia que en verano el sol no se ponga nunca, mientras en invierno el área se permanezca en la oscuridad durante casi todo el día. En la parte más norte del país está ubicada una pequeña isla llamada Magerøya, la cual está conectada a través de un túnel submarino al resto del país. Allí se encuentra el Cabo Norte, el extremo terresre más norte de Europa.
ξι.

ega

Mi pasatiempo más bonito de este período es aprender el noruego.

Η πιο όμορφη ενασχόλησή μου αυτό τον καιρό είναι τα Νορβηγικά.

Καλή εβδομάδα, ξι.

Monday, November 2, 2009

Muerte en el olvidoYo sé que existo
porque tú me imaginas.
Soy alto porque tú me crees
alto, y limpio porque tú me miras
con buenos ojos,
con mirada limpia.
Tu pensamiento me hace
inteligente, y en tu sencilla
ternura, yo soy también sencillo
y bondadoso.
Pero si tú me olvidas
quedaré muerto sin que nadie
lo sepa. Verán viva
mi carne, pero será otro hombre

-oscuro, torpe, malo- el que la habita...
Ángel González, Áspero mundo
Εγώ ξέρω ότι υπάρχω
γιατί εσύ με φαντάζεσαι.
Είμαι ψηλός γιατί εσύ πιστεύεις
ότι είμαι ψηλός, και καθαρός γιατί εσύ με κοιτάζεις
με καλά μάτια,
με βλέμμα καθαρό.
Η σκέψη σου με κάνει
έξυπνο, και στην απλή σου
τρυφερότητα, είμαι κι εγώ επίσης απλός
και καλός.

Αλλά αν εσύ με ξεχάσεις
θα είμαι νεκρός χωρίς κανείς
να το ξέρει. Θα βλέπουν ζωντανή
την σάρκα μου, αλλά θα είναι ένας άλλος άνθρωπος
-σκοτεινός, αδέξιος, κακός- αυτός που την κατοικεί…
μτφ: ξι.
Καληβδομάδα (μιαλέξη)

Sunday, November 1, 2009

Πάντρεψε τον έρωτα με την επανάσταση


«Ήταν τόσο έντονη η ζωή μας, που έκανε για χρόνια ολόκληρα», έγραψε για τη σχέση της με τον Νίκο Μπελογιάννη η Έλλη Παππά- ένα από τα πιο ανήσυχα και μαχητικά πνεύματα του προοδευτικού χώρου που πέθανε προχθές στα 89 της Έλλη και Νίκος. Δύο αγωνιστές της Αριστεράς που παγιδεύτηκαν σε στημένες κατηγορίες για κατασκοπεία. Η ιστορία τους, η πιο ρομαντική ιστορία έρωτα και επανάστασης, διαδραματίστηκε μέσα στο πιο σκοτεινό μετεμφυλιακό κλίμα. Και τερματίστηκε- αλλά δεν έκλεισε- μιαν αυγή του 1952 όταν ο «Άνθρωπος με το γαρύφαλλο» εκτελέστηκε. Η Έλλη Παππά έμελλε να ζήσει άλλα 57 χρόνια, μέχρι που έλειωσε (την Τρίτη) από γηρατειά.

«Είμαι κομμουνίστρια από κούνια», έλεγε η Έλλη Παππά, και κυριολεκτούσε· άσχετα αν μετά το 1990 είχε αποχωρήσει από το ΚΚΕ και αργότερα τα ΄χωνε και στον Συνασπισμό («ώς πότε θα ψάχνεται;»). Η ζωή της ταυτίστηκε με τους κοινωνικούς αγώνες και παρά τις διαψεύσεις που βίωσε, δεν έπαψε να πιστεύει στις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν ριζικές κοινωνικές αλλαγές. Προσφυγοπούλα από τη Σμύρνη, μεγάλωσε στον Πειραιά και συνειδητοποιήθηκε χάριη στα μεγαλύτερα αδέλφια της: τον ασυρματιστή Γιώργο και τη Διδώ, την κατοπινή σπουδαία μυθιστοριογράφο Διδώ Σωτηρίου, που ήταν ο «καλός της άγγελος».
Η Έλλη, η πιο ατίθαση της οικογένειας, αψηφούσε τη δικτατορία του Μεταξά από την εφηβεία της. Προσχώρησε με τους πρώτους στο ΕΑΜ, συνδέθηκε με το ΚΚΕ, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στις εργατικές γειτονιές, ανακατεύτηκε με τον παράνομο Τύπο, κι έπειτα έζησε τα Δεκεμβριανά, τις διώξεις του Εμφυλίου, τις πρώτες εκλογές του 1949. Εκείνη την εποχή γνώρισε τον Νίκο Μπελογιάννη- καθοδηγητή του κομματικού μηχανισμού στην Αθήνα. Ήταν «σύζυγος Ιωαννίδη», αλλά ο έρωτας τα σάρωσε όλα. Και την κομματική ηθική[…]
Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Η συνέχεια στο: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4543432
Το 1952 ο σύντροφός της, παρά την παγκόσμια κατακραυγή που είχε οδηγήσει τον Πικάσο να ζωγραφίσει το περίφημο σκίτσο του ανθρώπου με το γαρύφαλλο, οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, ενώ η ίδια γλίτωσε την εκτέλεση την τελευταία στιγμή. Ίσως ο Μπελογιάννης και οι 3 σύντροφοί του που εκτελέστηκαν την ίδια μέρα θα είχαν γλυτώσει από τον θάνατο, αν το κόμμα τους έβαζε τη ζωή των στελεχών του πάνω από την δημιουργία βολικών μαρτύρων. Ο τότε ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, τον οποίο η κυρία Παπαρήγα σταδιακά αναδεικνύει σε ήρωα, έβγαλε χαφιέ τον Νίκο Πλουμπίδη, τον άνθρωπο που προσφέρθηκε να θυσιαστεί για να σώσει τη ζωή του Μπελογιάννη και λίγο καιρό μετά καθαίρεσε την Έλλη Παπά παρ' ότι ήταν μελλοθάνατη[...]
Από την εφημερίδα LIFO.
Η συνέχεια στο: http://www.lifo.gr/mag/columns/2408
Είμαι άνθρωπος που θαυμάζω και εκτιμώ απεριόριστα την ακεραιότητα στον χαρακτήρα των ανθρώπων και την συνέπεια των λόγων - πράξεών τους. Πιστεύω, σέβομαι και τιμώ τις μνήμες αυτές που χαράζονται μέσα μας και μέσα στο μυαλό μας, και αντίστοιχα πιστεύω, σέβομαι και εκτιμώ αυτούς τους ανθρώπους που σε κάθε ευκαιρία (ή όταν έρθει εκείνη η ώρα) πράττουν τοιουτοτρόπως και αποτίουν φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν, πάλεψαν, θυσιάστηκαν. Και δεν ανέχομαι δυο πράγματα: το ψέμα και την υποκρισία.
Ρωτώ, λοιπόν, επειδή όσο κι αν διάβασα τις εφημερίδες και παρακολούθησα τα δελτία ειδήσεων ενδεχομένως να μου διέφυγε... Στην κηδεία της αείμνηστης Έλλης Παππά μίλησε κανείς από το ΚΚΕ; Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά θυμάμαι να είδα μόνο μία δήλωση του Τσίπρα.
Από την άλλη το καταλαβαίνω... πώς μπορεί ο απολυταρχισμός να δεχθεί στους κόλπους του ιδεολογίες, ελευθερίες, ή τοποθετήσεις -μπορεί ρομαντικές, κάποιες φορές- και απόψεις περί του τι ειναι Αριστερά ή του τι θα έπρεπε να σημαίνει Αριστερά. Πώς μπορεί η εκδίκηση να συγχωρέσει το γεγονός μιας πλάτης που ...στρίβει και την παρρησία; Μα και πώς μπορεί η προδοσία να συμβαδίσει με την Αλήθεια, την Προσφορά, με μια Επανάσταση;
Βέβαια το καταλαβαίνω...
Καλημέρα, Καλό Μήνα.
ξι.