Saturday, March 20, 2010

Entusiasmo

Εξαιρετικη η χθεσινη εκδηλωση. Πηγα με σκοπο να κατσω λιγο και καθισα 3ωρες+ (τοσο διηρκεσε).
Απο Δευτερα θα προσπαθησω να σκαναρω το προγραμμα και να το "ανεβασω". Αξιζει να αναζητησετε οποιονδηποτε απο αυτους τους ποιητες, ειλικρινα. Με μολυβακι θα δειτε αυτους που ξεχωρισα (πραγμα πολυ δυσκολο αναμεσα σε τοσα πολλα διαμαντια συγκεντρωμενα αλλα ...εγινε). Αρκετους τους "ανακαλυψα" εκει, δεν τους γνωριζα. Ομως ολους οσους ξεχωρισα οταν βρω χρονο θα τους αναζητησω και στο ...χαρτι.

Βεβαια η βραδια ειχε και τα ασχημα της... Στο διαλειμμα εφυγαν πανω απο τους μισους παρευρισκομενους (ειναι μαλλον απο τις περιπτωσεις εκεινες που πας για να πεις οτι "ναι, βεβαια, ημουν κι εγω εκει"). Ειναι αποριας αξιο. Για καποιον που αγαπα την ποιηση... απλως δεν γινεται να βαρεθηκε. Γι' αυτο και καταληγω στο πιο πανω συμπερασμα. Το πιο λυπηρο ειναι οτι εφυγαν και πολλοι ομιλητες/μεταφραστες αφου διαβασαν τα ποιηματα που ομως ΔΕΝ ηταν δικα τους. Διοτι οι ιδιοι οι ποιητες που βρεθηκαν εκει εμειναν ως το τελος. Οι ποιητες ξενοι... οι ομιλητες ελληνες... τυχαιο; πφφ συγνωμη αλλα δεν νομιζω (Ελληναρες!, καναμε τη δουλεια μας παμε για κανεναν καφε τωρα, σιγα μην σεβαστω τους υπολοιπους)

Τα δε ποιηματα που ακουστηκαν στις ξενες γλωσσες, στις ...μητρικες τους γλωσσες, ηταν απλως ονειρεμενα. Πρωτη φορα με τοσο μπαϊλντισμενο κεφαλι και με ξεκουραζε να ακουω κατι που με μια πρωτη ματια, σε ενα πρωτο ακουσμα, δεν καταλαβαινα τι ελεγε (με μια δευτερη καταλαβαινα, γιατι επειτα διαβαζαν το μεταφρασμα στα ελληνικα! [τις περισσοτερες δε φορες ηταν και δικο τους προϊον)]. Τα αιγυπτιακα... Με ξεκουραζαν και με μαγευαν τα αιγυπτιακα! (δηλαδη, υποθετω τα αραβικα; σωστα;) Που τυχαινει να τα ακουσεις σε κανεναν ΟΑΕΔ ή στο δρομο και λες τι ειναι αυτο τωρα που ενοχλει το αυτι μου. Παιζει ρολο ο χωρος, και ο τροπος, και ισως ...αυτα που λες; Αστειο και δεν θα 'πρεπε. Φανταζει ρατσιστικο να σε ενοχλουν τα αραβικα στο δρομο και να μαγευεσαι απο αυτα σε μια εκδηλωση αφιερωμενη στην Ποιηση [χμμ δεν ειμαι ρατσιστρια/μπορει να με ενοχλει το τι ακουω σε συνδυασμο με το τι μυριζω καμια φορα.../\αφηστε με να το επεξεργαστω λιγο;) ]

Η βραδια ειχε κι αλλα ευτραπελα οταν εφυγε η φιλη με την οποια ειχα παει. Καθισε λιγοτερο απο ωρα γιατι θα πηγαινε στο bios σε μια θεατρικη παρασταση. 1984 Τζορτζ Οργουελ (http://www.bios.gr/events/301/). Κατα λεξη μου ειπε σημερα: "Πολυ καλοι οι ηθοποιοι, αθλια η σκηνοθεσια". Who knows? Δεν ημουν εκει, δεν εχω αποψη. Εφυγε λοιπον η κοπελα και διπλα μου καθισε ενας σαλεμενος (ή πιωμενος. ενα απ'τα δυο, ή μπορει και τα δυο). Καθε φορα που τελειωνε ενα ποιημα με σκουνταγε και μου ελεγε "καλος ε;", "σ'αρεσε αυτος;". Πφφφ τρελαρας το λιγοτερο. Μιλαγε μονος του, μιλαγε και σε μενα. Καποια στιγμη τού απαντησα τοσο δυνατα που γυρισαν και με κοιταξαν. Εξετεθην ολιγον τι, αλλά "αλλά". Μου εδωσε και το προγραμμα της Στοας (με το τηλ του πανω ομως). Σε περιπτωση που χρειαστω κατι, ειπε... Ναι, βεβαια, αν χρειαστω κατι αυτον θα παρω. Καλα, αυτος θελει ξεχωριστη αναρτηση γιατι ηταν σκετο ανεκδοτο ο ανθρωπος αλλα λιγο δυσκολο τωρα (και ουτε θα το κανω γιατι "δεν πρεπει να κοροϊδευουμε τους συνανθρωπους μας"/ ηταν ομως παρα πολυ ενοχλητικος).

Σας αφηνω με αυτο που θα ακολουθησει την Τριτη 23 Mαρτιου στις 2100 -χρειαζεται να κανεις κρατηση θεσης αν ενδιαφερεσαι.
Για αυτους, λοιπον, που αγαπουν αληθινα την ποιηση: (καλα, δεν πειραζει... ουτως ή αλλως και γι'αυτους που δεν την αγαπουν το ξερουμε το κολπο... θα φυγουν στο διαλειμμα!)

Καλο βραδυ σε ολους!
Take good care,
\συνεχιζω τη δουλεια/
ξι.

Thursday, March 18, 2010

hasta la próξima

A causa de obligaciones, tengo que dejar el blog por algún tiempo.
Seguro que nos mantenemos en contacto y hablamos a través de los vuestros.

Λόγω υποχρεώσεων, θα πρέπει να αφήσω για λίγο καιρό το μπλογκ.
Σίγουρα θα κρατήσουμε επαφή και θα μιλάμε μέσω των δικών σας.
Hasta la próξima,
ξι.

Σας αφήνω με μια αυριανή εκδήλωση:

http://www.stoabibliou.gr/program.php

Thursday, March 11, 2010

πaσaδo

La memoria del corazón elimina los malos recuerdos y magnifica los buenos, y gracias a ese artificio, logramos sobrellevar el pasado. -Gabriel García Márquez
Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τις κακές αναμνήσεις και εξαίρει τις καλές, και χάρη σε αυτό το τέχνασμα καταφέρνουμε να υπομένουμε το παρελθόν. -Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Πάντα νόμιζα ότι η καρδιά κάνει το αντίθετο. Και επειδή το νόμιζα, έλεγα ότι το έκανε. Γι' αυτό δεν ξέχναγα, γι' αυτό δεν το υπέμενα.

(Σε ένα μωράκι που βλέπω καμιά φορά να κάθεται στο δρόμο.).(.'.._ <ξenia \με κοιτάει/
Siempre creía que el corazón suele hacer lo contrario. Y como lo creía, pensaba que así hacía. Por eso no me olvidaba, por eso no me lo aguantaba.
(A un bebé que veo de vez en cuando sentado en la calle.).(.'.._ <ξenia \me está mirando/

Tuesday, March 9, 2010

Desnuda en la piscina

Suenan los teléfonos, gente que toca el timbre, que envía e-mails; gente que cree que te conoce, que cree conocer lo que está ocurriendo (y aún más peor "lo que te está ocurriendo a tí"), que cree conocer la respuesta, del tema, del mundo que le rodea (y que te rodea); gente que cree conocer todo todo todo. Toooodo.
Gente gente gente... gente omnisciente, o mejor dicho... gente sabelotodo...
Robo la siguiente frase del libro que estoy leyendo actualmente (de Belén Gopegui - Deseo de ser punk):
Si estoy en la piscina desnuda y todos están vestidos, mejor que no me llamen, por lo menos que me dejen tranquila.
Bueno, y como creo que esta frase encierra ciertos sentimientos y ciertos pensamientos muy ...amablemente expresados, y como no me importa lo que los otros dicen y saben sino lo que yo sé, pues casi grito: Estoy en la piscina desnuda, mejor que no me llamen, por favor.

ξι.

Tuesday, March 2, 2010

#2

Somos del mismo material del que se tejen los sueños, nuestra pequeña vida está rodeada de sueños.
William Shakespeare.

Είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα και η μικρή ζωή μας περιβάλλεται από αυτά.
Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Καλό μήνα σε όλους :) ξι.