Tuesday, November 30, 2010

Μοχά


Το καλοκαιρι εψαξα να βρω λιγο καλυτερα ποιος ειναι αυτος ο Μοχά που ακουγα τοσα χρονια... Ψαχνοντας ψαχνοντας επεσα πανω σε αυτο το βιβλιο. Και τελικα κατεληξα οτι ναι, τελικα τον Μοχά τον ξεχωρισε η Μοιρα ακριβως οπως τοσα χρονια μού το τραγουδουσε το τραγουδι στα λιμανια &στις θαλασσες...
Ένα ομορφο βιβλιο που ταλαντευεται αναμεσα στο βαρυ και το ελαφρυ, αναμεσα στη γη και τον αερα. Και με τις 162 σελιδες του να κυλανε σαν νερο. Εκδοσεις Εξαντας και σε μεταφραση της Πεμης Ζουνη (! ναι, της γνωστης ηθοποιου, βουλευτη και ...ακτιβιστριας, οπως βλεπω απο το βιογραφικο της σημειωμα).
Σας τον παρουσιαζω.

[...]Από τότε που κατοικώ σε αυτό το βιβλίο, δεν ξέρω πια σε ποιόν θάνατο να δοθώ. Να έρθει από το βλέμμα σου ή απ' τους πόθους σου, να' ρθει απ' τον έρωτα που κάναμε ανάμεσα σε δυο σιωπές. Περιπλανιέμαι μέσα στον χωρισμό που εσύ θέλησες, κι αφήνομαι στην τελευταία τρέλα, αυτή που με ξεπερνάει, για να περιγελάσω τον ίδιο μου τον εαυτό, για να πονάω τους αιώνες που έρχονται. Το χέρι μου πάνω στα πόδια σου που μιλάνε για την θάλασσα. Το κεφάλι μου πάνω στην κοιλιά σου.



Τι μ' ενδιαφέρουν αυτοί που μ' ακολουθάνε με την γκρίνια τους. Η τρέλα μου τρύπησε τις βεβαιότητές τους, γύρισα τη χώρα με αγριότητα. Αλλά είναι αδύναμοι. Δεν αξίζουν το μίσος μου. Δεν τους σκέφτομαι πια. Έχω μπροστά μου όλους τους αιώνες να τους κοιτάω να έρχονται, με το μερίδιό τους στον ουρανό, με τις παγερές νύχτες τους, με τις νύχτες τους φορτωμένες μοναξιά, με τον παραμορφωμένο χρόνο, με τα κομματιασμένα όνειρα.



...



Με άλλη αγάπη θα σ' αγαπήσω τώρα.

Όχι. Δεν μπορώ να σκεπάσω τούτο το κορμί με λέξεις, δεν μπορώ να γεμίσω τη σιωπή με συλλαβές τρελές κι ασυνήθιστες. Ξαναγίνομαι νομαδικός, τυχοδιώκτης της ανάμνησής σου. Θ' αποθέσω ένα τραγούδι στις πτυχές της μοναξιάς: έχω τούτη την αιωνιότητα τώρα. Είναι 'δω, στη διάθεση του βλέμματος, ένα βλέμμα πίσω απ' τη νύχτα, εδώ, μέσ' στο βιβλίο, μεσ' στο τετράδιο. Βλέπεις τις λέξεις μου: πετάνε, ανάλαφρες, πάνε γι' άλλον ουρανό. Η απουσία είναι μια ρυτίδα της ανάμνησης. Είναι η γλύκα ενός χαδιού, μικρό ποίημα ξεχασμένο πάνω στο τραπέζι. Κι εγώ να επιμένω πεισματικά ν' αλλάξω σε χλευασμό τόσα σκοτάδια[...]



Μοχά ο τρελός, Μοχά ο σοφός

Ταχάρ Μπεν Ζελούν.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tahar_Ben_Jelloun
http://www.taharbenjelloun.org/

ξ.

Tuesday, November 23, 2010

άστρο νετρονίων

Κουβαλάς τώρα τόνους αστρικής σκόνης
Στο πέρασμά σου όλα χάνονται πίσω σου
Χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη
Νεφέλωμα σκόνης. Νεφέλωμα ισορροπιών
Και στο κέντρο, επιθανάτια έκρηξη
Σουπερνόβα μιας παλιάς ζωής
Εσύ η σουπερνόβα
Κι εγώ η αστρική σου σκόνη.


estrella de neutrones

Ahora tú llevas toneladas de polvo astral
Al caminar todo se pierde atrás
A miles de años luz de la Tierra
Nebulosa de polvo. Nebulosa de equilibrios
Y en el centro, una explosión de la muerte
Supernova de una vida vieja
Tú eres la Supernova
Y yo tu polvo astral.

ξ.


Καπου εδω βρισκομαστε. Γιατι τη μνημη, αν δεν την κανεις εσυ παρεα, σε ξεχνα.

Porque si la memoria no la haces compañía, te olvida.



Publicado en la revista / Δημοσιευμένο στο περιοδικό chimeres .

Saturday, November 20, 2010

Ópera

...y algo diferente y magnífico para este finde!


¡Cómo no gustarte la ópera después de esto!

Hasta la próxima,
ξ.

Thursday, November 18, 2010

Φαίδρος

Ειμαι ψοοοοφια και που να βρω λιγο χρονο για μενα (καποτε εβρισκα :S)
Παρ'ολ'αυτα, και μεσα στα τρενα και τα μετρο ή οταν δεν κοιμαμαι και μπορω να συγκεντρωθω, διαβαζω κανενα βιβλιο. Γενικοτερα ομως, ειναι σημαντικο να μην με αποσυντονιζουν οι "κοσμοι" των τριγυρω, οχι των οποιωνδηποτε τριγυρω: γι'αυτους σκοτιστηκα. Οταν λεω "τριγυρω" εννοω ΤΩΝ τριγυρω και δικων μου ανθρωπων που τελικα, βεβαια, νομιζω οτι την εχω χασει την μπαλα και μ'αυτους [και δυστυχως (δεν ξερω για ποιον) εχω κουραστει πια να προσπαθω να ξαναβρισκω αυτη την ρημαδιασμενη κ@@@ΜΠΑΛΑ! αγκκκκ].
Anyway, και συνεχιζοντας, επειδη πολυ καιρο αφησα το μπλογκ (και εμενα), θα σας πω οτι πριν καμποσο καιρο διαβασα τον Φαιδρο του Πλατωνα. Στον Φαιδρο ο Πλατωνας φιλοσοφει πανω στον ερωτα και τον λογο. (Πολυ ενθουσιωδης νεος, παντως, ο Φαιδρος! Ενθουσιαζεται με τα παντα πανευκολα! Τς τς τς δεν θα'πρεπε τοσο ευκολα, νεαρε μου). Λοιπον, απο εκει μεσα ξεχωρισα αρκετα πραγματα, αλλα θα μοιραστω εδω αυτο που μου εκανε πολυ ωραια εντυπωση, δεν εχει να κανει καθολου με λογο αμιγως φιλοσοφικο, αλλα αντιθετα ειναι μια απλη προσευχη στους θεους (στον θεο Πανα συγκεκριμενα) στο τελος της συζητησης του Σωκρατη με τον Φαιδρο.
Παραθετω:

"[...]
ΦΑΙ. Θα γινουν αυτα. Αλλα ας παμε, γιατι και ο καυσωνας δεν ειναι πια τοσο αποπνικτικος.


ΣΩ. Μα δεν πρεπει, πριν να αποχωρησουμε, να προσευχηθουμε στους εδω θεους;
ΦΑΙ. Βεβαια.
ΣΩ. Αγαπημενε μου Πανα και εσεις οι αλλοι θεοι τουτου εδω του τοπου, κανετε να γινω μεσα μου ομορφος, και τα εξωτερικα μου αποκτηματα να ειναι αγαπημενα, μεσα σε μια αρμονια, με τα εσωτερικα. Να θεωρω οτι πλουσιος ειναι ο σοφος. Κι η ποσοτητα του πλουτου που θα εχω, να ειναι τοση που να μην μπορει να την φερει μαζι του και να πορευεται με αυτην αλλος, παρα μονο ο συνετος ανθρωπος. Φαιδρε, χρειαζεται να παρακαλεσουμε για κατι αλλο; Γιατι σε ο,τι με αφορα, προσευχηθηκα μετρημενα.
ΦΑΙ. Προσευχησου και για μενα τα ιδια, γιατι τα πραγματα μεταξυ των φιλων ειναι κοινα.
ΣΩ. Ας πηγαινουμε".
Λιγο τεμπελακος ο Φαιδρος. Αλλα δεν ειναι αυτο που σκεφτηκα πρωτα. Πρωτα σκεφτηκα ποσοι απο μας προσευχομαστε, οχι με τον αυστηρο ορο της προσευχης, αλλα με την εννοια της ευχης και επιθυμιας. Επειτα σκεφτηκα τι προσευχομαστε αραγε, οσοι προσευχομαστε... Και μετα, σκεφτηκα κατι πολυ πιο αποκαρδιωτικο: απο αυτους που "προσευχομαστε" αλλα και απο αυτους που δεν "προσευχομαστε", ποσοι πραγματικα καταλαβαινουμε αυτες τις δυο τρεις γραμμες πιο πανω. Πολυ μετα, στο τελος τελος, σκεφτηκα οτι ο Φαιδρος ειναι επιπολαιος και πολυ τεμπελης. Δηλαδη αυτος δεν μπορει να προσευχηθει κατι για το τομαρι του; Τεμπελχανας! Δεν θα γινομασταν ποτε φιλοι :P Δεν εδωσα ομως και πολυ σημασια στον Φαιδρο, δεν εδωσα καλα καλα σημασια ουτε στα ερωτηματα που γεννηθηκαν απο την αναγνωση. Σημασια εδωσα (για να επιβεβαιωσω & να στηριξω και εγω με την σειρα μου το αλαζονικο ατομιστικο "συστημα" που ζουμε) στον λυτρωτικο & επαναπροσδιοριστικο (αδοκιμος ο ορος) χαρακτηρα αυτων των αραδων.

Καληνυχτα.
ξ.

Sunday, November 14, 2010

Χάθηκες μέσα σε κάτι άσπρο


Πέθανε ο ποιητής Έκτωρ Κακναβάτος

Πέθανε χθες 9/11/2010, στα 90 του χρόνια, έχοντας ζήσει μία γόνιμη πραγματική και ποιητική ζωή ο Έκτωρ Κακναβάτος. Ο Γιώργος Κοντογιώργης, όπως ήταν το κανονικό του όνομα υπήρξε από τους συνεπέστερους εκπροσώπους τού μεταπολεμικού υπερρεαλισμού.
Ανήκε στον αστερισμό, που τον μοιράστηκε με τους Μάτση Χατζηλαζάρου, Μαντώ Αρβαντινού, Γιώργο Λίκο, Δ. Π. Παπαδίτσα και Μίλτο Σαχτούρη.
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1920, σπούδασε μαθηματικά και εργάστηκε στην Μέση Εκπαίδευση.
Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, με τις τάξεις τού ΕΑΜ, ενώ, κατά τη διάρκεια τού Εμφύλιου, συνελήφθη και κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα, με την ποιητική συλλογή «Fuga», το 1943. Το έργο του συγκεντρώθηκε στον τόμο «Ποιήματα: 1943 – 1987» («Αγρα»). Είχε μεταφράσει Τζόϊς Μανσούρ και Μαρσέλ Σβομπ.

Αναδημοσίευση από: http://logotexnika-epikaira.blogspot.com/2010/11/blog-post_10.html


Χάθηκες μέσα σε κάτι άσπρο

Η φλόγα κόρωσε μόλις αγγίξανε δυο σύμφωνα
ο δρόμος στένευε με λέξεις ψόφιες
που μυρίζανε.
Χάθηκες μέσα σε κάτι άσπρο.
Τοίχοι, αφίσες, η πρώτη τού μονόπρακτου:
ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΤΕΠΟΠΤΗΣ.
Σκεφτόμουνα πλάι σε ρουμπινέτα
το πρόβλημα του Αίγισθου:
διαβήτες, Κληταιμήστρες, τρίγωνα
τα τσιγάρα που μου τέλειωσαν
το πρόβλημα της αποχέτευσης
σε διαμερίσματα Ερινύων
το δυσκίνητο λεωφορείο
ΑΝΩ ΛΙOΣΑ-ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
το κοφτερό τσεκούρι
η μόνη λύση σε Μυκήνες.
Κόφτο λοιπόν να τελειώνουμε
...

αγαπημενος υπερρεαλισμος...
ξ.

Tuesday, November 9, 2010

πτήση Α3688






Καλο μου ταξιδακι!
(οι φωτο ειναι απο προηγουμενο ταξιδι)
ξι.

Saturday, November 6, 2010

Primer plano

Υπάρχει κάτι που το λένε γκρο-πλαν. Η μηχανή προχωράει, προχωράει, κι εσύ μένεις ασάλευτος και το κεφάλι σου, το πρόσωπό σου μένει παγιδευμένο μέσα στο κάδρο της φωτογραφίας, λουσμένο στο φως. Κι ολόκληρη η τρομακτική ιστορία της ζωής σου ουρλιάζει την ώρα που χαμογελάς...
Αλεξάνδρα ντελ Λάγκο στο Γλυκό πουλί της νιότης, Τενεσί Γουίλιαμς
Hay algo que se llama ”primer plano”. La máquina acerca y acerca, y tú te quedas inmóvil y tu cabeza, tu rostro se queda atrapado dentro del marco de la fotografía, luminoso. Y toda la historia horrorosa de tu vida grita cuando sonríes...
Alejandra del Lago, Dulce pájaro de juventud de Tennessee Williams


¡Hola!
ξ.