Saturday, March 20, 2010

Entusiasmo

Εξαιρετικη η χθεσινη εκδηλωση. Πηγα με σκοπο να κατσω λιγο και καθισα 3ωρες+ (τοσο διηρκεσε).
Απο Δευτερα θα προσπαθησω να σκαναρω το προγραμμα και να το "ανεβασω". Αξιζει να αναζητησετε οποιονδηποτε απο αυτους τους ποιητες, ειλικρινα. Με μολυβακι θα δειτε αυτους που ξεχωρισα (πραγμα πολυ δυσκολο αναμεσα σε τοσα πολλα διαμαντια συγκεντρωμενα αλλα ...εγινε). Αρκετους τους "ανακαλυψα" εκει, δεν τους γνωριζα. Ομως ολους οσους ξεχωρισα οταν βρω χρονο θα τους αναζητησω και στο ...χαρτι.

Βεβαια η βραδια ειχε και τα ασχημα της... Στο διαλειμμα εφυγαν πανω απο τους μισους παρευρισκομενους (ειναι μαλλον απο τις περιπτωσεις εκεινες που πας για να πεις οτι "ναι, βεβαια, ημουν κι εγω εκει"). Ειναι αποριας αξιο. Για καποιον που αγαπα την ποιηση... απλως δεν γινεται να βαρεθηκε. Γι' αυτο και καταληγω στο πιο πανω συμπερασμα. Το πιο λυπηρο ειναι οτι εφυγαν και πολλοι ομιλητες/μεταφραστες αφου διαβασαν τα ποιηματα που ομως ΔΕΝ ηταν δικα τους. Διοτι οι ιδιοι οι ποιητες που βρεθηκαν εκει εμειναν ως το τελος. Οι ποιητες ξενοι... οι ομιλητες ελληνες... τυχαιο; πφφ συγνωμη αλλα δεν νομιζω (Ελληναρες!, καναμε τη δουλεια μας παμε για κανεναν καφε τωρα, σιγα μην σεβαστω τους υπολοιπους)

Τα δε ποιηματα που ακουστηκαν στις ξενες γλωσσες, στις ...μητρικες τους γλωσσες, ηταν απλως ονειρεμενα. Πρωτη φορα με τοσο μπαϊλντισμενο κεφαλι και με ξεκουραζε να ακουω κατι που με μια πρωτη ματια, σε ενα πρωτο ακουσμα, δεν καταλαβαινα τι ελεγε (με μια δευτερη καταλαβαινα, γιατι επειτα διαβαζαν το μεταφρασμα στα ελληνικα! [τις περισσοτερες δε φορες ηταν και δικο τους προϊον)]. Τα αιγυπτιακα... Με ξεκουραζαν και με μαγευαν τα αιγυπτιακα! (δηλαδη, υποθετω τα αραβικα; σωστα;) Που τυχαινει να τα ακουσεις σε κανεναν ΟΑΕΔ ή στο δρομο και λες τι ειναι αυτο τωρα που ενοχλει το αυτι μου. Παιζει ρολο ο χωρος, και ο τροπος, και ισως ...αυτα που λες; Αστειο και δεν θα 'πρεπε. Φανταζει ρατσιστικο να σε ενοχλουν τα αραβικα στο δρομο και να μαγευεσαι απο αυτα σε μια εκδηλωση αφιερωμενη στην Ποιηση [χμμ δεν ειμαι ρατσιστρια/μπορει να με ενοχλει το τι ακουω σε συνδυασμο με το τι μυριζω καμια φορα.../\αφηστε με να το επεξεργαστω λιγο;) ]

Η βραδια ειχε κι αλλα ευτραπελα οταν εφυγε η φιλη με την οποια ειχα παει. Καθισε λιγοτερο απο ωρα γιατι θα πηγαινε στο bios σε μια θεατρικη παρασταση. 1984 Τζορτζ Οργουελ (http://www.bios.gr/events/301/). Κατα λεξη μου ειπε σημερα: "Πολυ καλοι οι ηθοποιοι, αθλια η σκηνοθεσια". Who knows? Δεν ημουν εκει, δεν εχω αποψη. Εφυγε λοιπον η κοπελα και διπλα μου καθισε ενας σαλεμενος (ή πιωμενος. ενα απ'τα δυο, ή μπορει και τα δυο). Καθε φορα που τελειωνε ενα ποιημα με σκουνταγε και μου ελεγε "καλος ε;", "σ'αρεσε αυτος;". Πφφφ τρελαρας το λιγοτερο. Μιλαγε μονος του, μιλαγε και σε μενα. Καποια στιγμη τού απαντησα τοσο δυνατα που γυρισαν και με κοιταξαν. Εξετεθην ολιγον τι, αλλά "αλλά". Μου εδωσε και το προγραμμα της Στοας (με το τηλ του πανω ομως). Σε περιπτωση που χρειαστω κατι, ειπε... Ναι, βεβαια, αν χρειαστω κατι αυτον θα παρω. Καλα, αυτος θελει ξεχωριστη αναρτηση γιατι ηταν σκετο ανεκδοτο ο ανθρωπος αλλα λιγο δυσκολο τωρα (και ουτε θα το κανω γιατι "δεν πρεπει να κοροϊδευουμε τους συνανθρωπους μας"/ ηταν ομως παρα πολυ ενοχλητικος).

Σας αφηνω με αυτο που θα ακολουθησει την Τριτη 23 Mαρτιου στις 2100 -χρειαζεται να κανεις κρατηση θεσης αν ενδιαφερεσαι.
Για αυτους, λοιπον, που αγαπουν αληθινα την ποιηση: (καλα, δεν πειραζει... ουτως ή αλλως και γι'αυτους που δεν την αγαπουν το ξερουμε το κολπο... θα φυγουν στο διαλειμμα!)

Καλο βραδυ σε ολους!
Take good care,
\συνεχιζω τη δουλεια/
ξι.

12 comments:

dodo said...

Πολύ καλό το... ρεπορτάζ, είναι σαν να ήμουν εκεί!

Σχετικά με την παρατήρησή σου γιά τα αραβικά: ισχύει το ίδιο γιά όλες τις γλώσσες που έχει τύχει να ακούσω, το περιεχόμενο τού λόγου και η προσωπική καλλιέργεια τού ομιλητή/τής ομιλήτριας καθορίζουν το άκουσμα.

giant13 said...

Καλημέρα και καλή άνοιξη.
Χαίρομαι που απόλαυσες την ποίηση και την απαγγελία.
Οσο για τον ενοχλητικό, έπρεπε να το πάρεις απ την ευτράπελη πλευρά και να μη χαλάσεις το υπόλοιπο της όμορφης βραδιάς σου

H.Constantinos said...

Πάντως είχε σασπένς, δεν μπορείς να πεις!

Anonymous said...

Χαιρετίζω με ενθουσιασμό το καινούριο αίμα στη μετάφραση της ποίησης.

Σ.Η. (Ένας παλιός ομότεχνος)

Άστρια said...

Όπως είπες ξενιαδάκι, η Κυριακή είναι η μέρα μας:)
Συμφωνώ με τον dodo ότι σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο ο ίδιος ο ομιλητής. Βέβαια, όταν το θέμα αφορά ποίηση, τα ακούσματα γίνονται πάντα ομορφότερα αφού τότε μιλάει η ψυχή και όλο το σώμα ακολουθεί.

γέλασα πολύ με τον τύπο, από τα "τυχερά" που συμβαίνουν:))

Καλό βραδάκι, άνοιξη πια!
besitos
Α.

fractal said...

Αντίο

roadartist said...

Kαλησπερούδια :)))
Αυτό με τον τρελό μου έχει τύχει και εμένα.. Λες να ήταν ο ίδιος;;;;;;;;;

Άσε που στο τέλος καταχειροκροτούσε μια άθλια παράσταση.. μπρρρρ.. τι θυμήθηκα..

Να μας γράφεις νέα σου.. φιλάκια Ξ Ξ Ξ ΞΞ Ξ Ξ Ξ Ξ Ξξξξξξξξξξξξξξξξξ ξ !!

ξι said...

@ dodo:
Ο δικος σας ρεπορτερ! :)))

@ giant13:
Οχι, μια χαρα κυλησε η βραδια:)))

@ Con:
Δεν μπορω να πω;)))

@ Σ.Η.:
Ευχαριστω πολυ & με ενθουσιασμο!
Μεγαλη μου τιμη:)))

Καλημερα:)
ξ.

ξι said...

@ Αστριακι:
Ναι, ηταν το 'τυχερο' μου της βραδιας!!! Καλημερα / Καλη ανοιξη!!!

@ fractalακι:
Ηγκηκεν η ωρα; :( :) (χαρμολυπη)
Να μην χαθουμε.

@ *
¡Hola artista de las calles!
Σιγουρα ηταν ο ιδιος! :P
Πως πηγε η ποδηλατοδρομια; Νομιζω θα παρω κι εδω ενα ποδηλατο & θα σας ακολουθω :)))

ξ.

Λορελάη said...

για ποια βραδιά μιλάς; δώσε περισσότερες πληροφορίες (ιδιαίτερα για τους ποιητές που λες)
όσο για τα λυπηρά που περιγράφεις τι να πω;... λυπάμαι...
φιλιά

ξι said...

@ Λορελάη:
Δυστυχως για καποιο λογο δεν μπορω να ανεβασω το προγραμμα οπως ειχα πει. Ενδεικτικα αναφερω τους εξης ποιητες: Όσιπ Μαντελστάμ (Ρωσία), Μόμα Ράντιτς (Σερβία), Ρίφαατ Σαλάμ και Αχμάντ Σάουκι (Αίγυπτος), José Hierro del Real (Ισπανία).
Και παλι, ωστοσο, το προγραμμα δεν αναφερει τους τιτλους των ποιηματων τα οποια ακουστηκαν πραγμα που σημαινει οτι θα θελει λιγο ψαξιμο και αρκετο διαβασμα μεχρι να καταληξει καποιος.
Συνολικα ακουστηκαν ποιηματα σε 22 γλωσσες (συνοδευμένες παντα από τις μεταφρασεις τους). Μια εκδηλωση πολυ οργανωμενη και πολυ ενδιαφερουσα (για αυτους που τους ενδιεφερε το θεμα).
Φ:)
ξ.

Anonymous said...

Αφορά την ανταλλαγή των πληροφοριών με εμάς.