Tuesday, April 1, 2014

Φιλοσοφία

Πολλοί τον γνωρίζετε, εύχομαι πολλοί περισσότεροι να τον (παρ)ακολουθείτε. 



Η φιλοσοφία -κατά τη γνώμη μου- θέτει τις βάσεις και είναι η βάση της ζωής και της λογικής. Είναι το Άλφα και το Ωμέγα της Ύπαρξης, κι ας ακούγεται υπερβολικό: εν τη υπερβολή η αλήθεια -εξάλλου. Ο άνθρωπος και το ισορροπημένο "είναι" του δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτήν, και αυτή χρειάζεται τον άνθρωπο για να συνεχίζει να πορεύεται, να εκφράζεται, να καθοδηγεί και να προσανατολίζει. Στις εξαθλιωμένες κοινωνίες και στις ευτελείς ιδιοτέλειες των καιρών μας, την χρειαζόμαστε για να επαναπροσδιοριζόμαστε και να ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας, την χρειαζόμαστε για να μεταβάλει σκουριασμένα ή και χαλασμένα μυαλά και για να ξαναφτιάχνουμε πάντα τον εαυτό μας ορθά και ενάρετα. Την χρειαζόμαστε γιατί από μέσα της πηγάζει η Αλήθεια που συνθέτει το Όλον της Ύπαρξης της δικής μας και των άλλων. 

(εδώ παραθέτω έναν από τους πολλούς αξιόλογους Έλληνες φιλοσόφους μας -δεν είναι ο μόνος)

~Καλό ξημέρωμα~~

ξι. 

4 comments:

kat. said...

καλημέρα. ο Στέλιος Ράμφος έκανε διαλέξεις στη σχολή που φοιτούσα. ενδιάφερον άνθρωπος χωρίς ακραίες απόψεις περί φιλοσοφίας..

ξι said...

Καλημέρα. Και πολύ κατανοητός, επίσης.

ξι.

Νίκος said...

Αν και δεν μου αρέσουν τα copy paste γενικώς και ειδικώς, εδώ θα κάνω μια εξάιρεση για τον φίλο μου τον Πρόκλο κα την αναφορά του στον πρωτιστο σκοπό μας, όπως αυτός καταδεικλν΄θεται στο «Εις τον Πλάτωνος πρώτον Αλκιβιάδη, βιβλίο Β’, 277. 13 – 17 και 278. 4 -7»

Ο πρώτιστος σκοπός μας είναι η επαναγωγή μας «εἰς τὴν ἑαυτῶν γνῶσιν» και η κατάδειξη της υποστασιοποιημένης «ἐν εἴδεσι καὶ λόγοις» ουσίας μας. Ουσία που προβάλει (γεννά) «πάσας τὰς ἐπιστήμας ἀφ᾽ ἑαυτῆς» και τα εν αυτή περιεχόμενα «θεῖα πάντα καὶ τὰ τῆς φύσεως εἴδη» γνωρίζει. Πρέπει η ψυχή να αποκτήσει πρώτα γνώση του εαυτού της, έπειτα να εξετάσει τις δυνάμεις που τις έλαχαν, έπειτα την ουσία της, έπειτα πως ξεκινώντας απο τα ατελέστερα προχωρεί μέχρι τα πρώτα αίτια.

Για μια ακόμη φορά Ξένια συμφωνώ μαζί σου...!

Ο Νίκος

ξι said...

Καλησπέρα & Χρόνια Πολλά!
Φαίνεται -μάλλον περισσότερο- ότι και οι δύο συμφωνούμε με τον Πρόκλο! ;)

ξι.